Czy zastanawialiście się kiedyś, co oznacza znak MSC na produktach spożywczych?
Znak Marine Stewardship Council (MSC) to Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa. Oznacza, że produkt który kupujemy utworzony z zasobów morskich, pochodzi ze źródeł spełniających rygorystyczne wymagania Standardów Zrównoważonego Rybołówstwa, standardów opartych na danych naukowych. Takie produkty zostały zweryfikowane pod kątem pochodzenia, wpływu na ekosystem morski i sposobów zarządzania danym łowiskiem. Certyfikat MSC pozwala na dokładne zidentyfikowanie drogi tworzenia danego produktu.
Przykładem produktu na rynku, który potrzebuje takiej kontroli jest tuńczyk cieszący się wyjątkową popularnością wśród konsumentów. Niestety popyt generuje również dużą presję na ekosystemy morskie. Dlatego ważne jest, byśmy my – jako świadomi konsumenci – potrafili rozróżnić które produkty z tuńczyka pochodzą z certyfikowanych źródeł. Umożliwia nam to właśnie znak MSC. Kilka słów na temat samego tuńczyka i statusu jego gatunków w rybołówstwie znajdziecie na blogu wspieranym przez IOPAN, a także na stronie MSC.
MSC to międzynarodowa organizacja pozarządowa zajmująca się badaniem eksploatacji łowisk, wpływem ich eksploatacji na życie człowieka i klimat na Ziemi, szeroko pojętą edukacją społeczną nawiązującą do zrównoważonego rybołówstwa, a także wpieraniem produktów pochodzących ze zrównoważonych łowisk poprzez oznaczanie ich specjalnym certyfikatem.
Więcej na temat znaku MSC dowiecie się z poniższego filmu, a także na ich stronie opracowanej również w języku polskim.