Odc. 12: Bezpieczeństwo żywności pochodzenia morskiego

Odc. 12: Bezpieczeństwo żywności pochodzenia morskiego

Żywność pochodzenia morskiego jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Stąd niezwykle istotne jest, aby ta żywność spełniała wymagane kryteria bezpieczeństwa i jakości. Jednym z ważnych procesów zabezpieczenia ryb czy owoców morza przed zepsuciem jest mrożenie. Odpowiedni sposób mrożenia ogranicza bowiem mikrobiologiczne i biochemiczne procesy psucia ryb, dzięki czemu zachowują one wysoką jakość oraz walory smakowe i odżywcze przez długi czas. Naukowcy prowadzą badania nad dostosowaniem parametrów mrożenia, tak aby zapewnić wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów rybnych przeznaczonych do spożycia po rozmrożeniu.

Nie mniej ważne jest badanie żywności pod kątem obecności niebezpiecznych dla zdrowia substancji śladowych, które mogą występować w rybach, czy owocach morza. W produktach rybnych naukowcy sprawdzają obecność metali ciężkich, pestycydów, czy dioksyn. Każdy konsument może upewnić się, jaka ilość spożytego mięsa popularnych gatunków ryb jest bezpieczna dla zdrowia. Kalkulator, który pozwoli Wam sprawdzić bezpieczeństwo żywności, pochodzącej z Morza Bałtyckiego, znajdziecie na stronie: https://jedzmynaszeryby.pl/#kalkulator. O dioksynach w rybach i produktach rybnych przeczytacie tutaj: https://dioksynywrybach.pl/dioksyny-w…, a informacje o rybach na polskim rynku możecie sprawdzić tu: https://www.rybynapolskimrynku.pl/. Opracowania te zostały przygotowane na podstawie wieloletnich badań naukowców z Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.

O projekcie SEAQUAL, eksperymencie w „tajemniczym kufrze” opowie dr inż. Bogusław Pawlikowski, adiunkt w Zakładzie Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa Morskiego Instytutu Rybackiego – PIB w Gdyni. O analizach chemicznych, procesie prowadzenia badań żywności opowie Karolina Jonko-Sobuś, pracownik w Zakładzie Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego – PIB w Gdyni.

Konsultantem naukowym odcinka jest prof. Magdalena Podolska z Zakładu Zasobów Rybackich Morskiego Instytutu Rybackiego – PIB w Gdyni i kierownik projektu SEAQUAL. Przed Wami DWUNASTY I OSTATNI odcinek pt. „Bezpieczeństwo żywności pochodzenia morskiego”, zrealizowany w ramach projektu „Bałtycki Naukowiec”. Projekt obejmuje powstanie cyklu 12 filmów, popularyzujących nauki o Morzu Bałtyckim dla dzieci szkolnych. Jest on dofinansowany z programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” Ministerstwa Edukacji i Nauki. Do cyklu zaprosiliśmy naukowców oraz osoby związane z tematem oceanografii. Opowiedzieli nam o zagadnieniach związanych z Morzem Bałtyckim, swojej pracy, prowadzonych przez siebie badaniach i urządzeniach, których używają do ich realizacji.

Projekt realizowany był przez Akwarium Gdyńskie, będące częścią Morskiego Instytutu Rybackiego – PIB w Gdyni. Patronami projektu są: European Marine Science Educators AssociationFundacja Rozwoju Akwarium Gdyńskiego.

Skip to content